L'hostaleria constitueix una dels vessants més actius del nostre país quant a la generació d'ocupació, amb un augment especialment notable durant els mesos d'estiu a les zones turístiques. Aquesta demanda desigual de serveis afavoreix que les empreses contractin treballadors temporals que tenen, amb freqüència, escassa formació professional en el camp de l'hostaleria i cap en l'àmbit de la prevenció de riscos laborals. De fet, segons dades estadístiques, més del 65% dels accidents laborals corresponen a personal temporal.
A continuació, presentem les mesures preventives generals que han de tenir-se en compte en els treballs de les cuines, tant de les petites com de les grans empreses d'hostaleria (bars, restaurants, hostals o hotels). Cal destacar que la formació i informació sobre salut laboral constitueix un factor clau per reduir l'índex de sinistralitat que sofreix el sector de l'hostaleria i la restauració.
Mesures preventives:
- Adaptar el lloc de treball a les característiques de cada persona (edat, alçada, etc.) i a les tasques que realitza, per treballar amb comoditat i evitar els sobresforços. L'altura de les superfícies de treball estaran entre 87 i 97 cm. Si la tasca requereix manipular càrregues pesades, l'altura se situarà entre 70 i 90 cm. També és recomanable que l'altura de les taules de trinxar oscil·li entre els 75 i els 100 cm amb una inclinació regulable de 10º
- Evitar romandre molt temps dempeus en una mateixa posició. Cal afavorir l'alternança de postures i els descansos. Convé recolzar una cama en una banqueta (alternar les dues cames) per mantenir l'esquena més descansada.
- Col·locar els forns, els escalfa plats, els microones, etc. a una altura que estigui entre 87 i 97 cm en relació amb el sòl, de manera que es puguin usar sense doblegar l'esquena.
- Utilitzar mitjos mecànics de transport, amb preferència al transport manual, per manipular càrregues. Disposar de carrets alts que permetin transportar i col·locar les safates en els forns, igual que els grans recipients (olles, cassoles, etc.) en els fogons. És recomanable que aquests últims disposin d'una aixeta que faciliti el buidatge sense necessitat de moure-ho.
- Seguir les normes bàsiques de manipulació manual de càrregues com són: doblegar els genolls per agafar el pes, mantenir l'esquena recta, portar la càrrega prop del cos, etc.
- Netejar els vessis d'oli i greixos amb productes desengrasants. Eliminar la brutícia, papers, desaprofitaments i obstacles amb els quals es pugui ensopegar.
- Instal·lar sòls que siguin antilliscants i netejar-los periòdicament. Posar especial atenció en no formar tolls d'aigua a les zones de fregar. És recomanable posar catifetes de goma, per evitar les relliscades. Cal utilitzar calçat amb la sola antilliscant i que quedi ben subjecte als peus, no s'aconsella l'ús dels esclops perquè afavoreixen les torceduras i les relliscades.
- Comprar màquines i utensilis segurs, que tinguin el marcat CE. Utilitzar equips de treball (picadores, batedores, talladores de fiambre, etc.) que tinguin les zones de tall protegides. Usar empenyadores per introduir els aliments en elles i mai realitzar aquesta operació amb les mans directament.
- Manejar els ganivets amb summa precaució. Els útils de tall han de tenir el mànec antilliscant i estar correctament afilats per evitar moviments descontrolats. Després d'usar-los, cal netejar-los i guardar-los en un lloc segur (suports específics per a ganivets).
- Recollir els trossos trencats d'objectes de cristall, pisa, etc. amb els equips de neteja pertinents i mai fer-ho amb les mans. Els materials trencats han de rebutjar-se embolicats amb alguna protecció (papers, cartró, etc.) per evitar que altres persones puguin tallar-se. Igualment, no pressionar amb les mans les borses de desaprofitaments, com a precaució enfront de possibles objectes tallants del seu interior.
- Netejar els fogons, cuines i planxes quan estiguin freds i allunyar del foc els productes inflamables (bosses de plàstic, papers, etc.). Orientar els mànecs de les paelles cap a l'interior dels fogons per evitar que bolquin i no omplir els recipients fins a a dalt.
- Respectar totes les mesures de seguretat relacionades amb els contactes elèctrics, la il·luminació i la temperatura. Tenir una bona ventilació en els locals, a poder ser natural, que afavoreixi la disminució de fums i de calor.
- Planificar el treball tenint en compte els imprevists, organitzar les tasques extres i no perllongar a l'excés l'horari laboral. Respectar els torns de treball i establir pauses i descansos. L'estrès i la fatiga són determinants en l'aparició dels accidents.
- Informar i formar periòdicament a tots els treballadors sobre els riscos laborals associats a les seves tasques i sobre les mesures preventives i de protecció que s'han d'adoptar.
Adaptar el lloc de treball a les característiques de cada persona es fonamental per a la salut dels treballadors.
Textos i font: Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.