El paper compleix un rol fonamental en la nostra vida diària. Està present gairebé en tots els moments del dia d'una persona. Un ciutadà consumeix al voltant de 176 kg de paper a l'any.
Els impactes ambientals que es generen en la producció de paper estan associats al consum d'aigua, energia i matèria primera (fusta o fibra reciclada). Per això, suposen un consum de recursos forestals, la generació de residus contaminants per a l'aigua i l'atmosfera (CO2, composts de sofre...). En la fabricació d'un sol paquet de DIN A4 “blanc” es necessiten 262 litres d'aigua, 15 kWh d'energia i 3 kg de fusta.
Entre tots podem frenar una mica l'impacte ambiental. Per això és important que coneguem de quina forma podem contribuir en la reducció del consum i les formes adequades de reciclatge.
Consells pràctics
- Abans d'imprimir en un paper, pensa bé si és necessari fer-ho.
- Per a l'enviament de documents, utilitza preferentment el correu electrònic o les carpetes compartides en comptes de la impressió en paper.
- Sempre que sigui possible, imprimeix per les dues cares.
- És convenient revisar els documents en pantalla abans d'enviar-los a la impressora.
- Evita usar paper nou per a esborranys, notes, … etc.
- Per al correu intern, usa els sobres posats a disposició per l'organització que serveixen per realitzar múltiples enviaments.
- Sol·licita el material imprescindible i evita estocs innecessaris de paper, carpetes, caixes per a embalatges, *blocs de notes, sobres, etc.
- Procura donar ús adequat als diferents tipus de paper quant a la qualitat i format de la fulla que anem a usar sobretot quan cal imprimir gran quantitat de documents per a enviament a clients, proveïdors o empreses.
- Hem de tenir com predeterminada la impressió a blanc i negre.
Reciclatge del paper
A més d'ajustar el consum de paper en les nostres tasques diàries, hem de contribuir a la protecció mediambiental reciclant correctament el paper que hem generat.
En definitiva, hem de reciclar el paper perquè salvem boscos, estalviem energia, estalviem aigua, reduïm la sobrecàrrega de residus i evitem el malbaratament econòmic.
Per tot això hem d'habituar-nos a seguir unes pautes correctes de reciclatge i separació de residus:
- Usa paper reciclat per a notes personals, esborranys, etc. sempre que no continguin dades que puguin identificar a una persona en alguna de les seves cares.
- Si els embalatges, bosses de paper o caixes, no van a reutilitzar-se doblegar-los i plegar-los per reduir el seu volum. Porta-les al punt de reciclatge habitual.
- Recicla periòdics, llibres i revistes.
- Programa periòdicament una revisió i neteja de calaixos i armaris.
- Fer ús dels contenidors de documentació confidencial o destructores quan el paper contingui dades personals en alguna de les seves cares.
- En àrees sanitàries, si el paper o cartró no té restes biològiques o contaminants no ha de tirar-se en els contenidors per a residus sanitaris.