Els principis que inclou aquest Decàleg estan integrats en les línies d'actuació de la nostra entitat.
Mutua Balear s'ha adherit al Decàleg de Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària. Els principis que inclou aquest Decàleg estan molt integrats en les línies d'actuació de la nostra entitat: especialització, humanització de l'assistència, equitat i igualtat, transparència, professionals i pacients, relació amb els grups d'interès, indústria i proveïdors, grups vulnerables, salut i medi ambient, i desenvolupament sostenible.
En els últims anys hem realitzat entre tots importants avenços per assegurar la sostenibilitat de la Mútua i la del seu entorn, integrant aspectes com la gestió de la qualitat assistencial i seguretat dels pacients, la satisfacció dels usuaris, la igualtat d'oportunitats i la conciliació, el respecte al medi ambient, la seguretat i salut dels treballadors, la promoció de la salut, la transparència i l'ètica. Els reconeixements, certificacions i premis obtinguts així ho avalen.
L'adhesió al decàleg ens motivarà per seguir treballant en aquesta línia, i aconseguint millores que puguin repercutir satisfactòriament en el nostre entorn.
Decàleg RSS
L'objectiu del Decàleg de la Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària és que les organitzacions públiques i privades que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit del Sistema Nacional de Salut i de l'espai sanitari i sociosanitari puguin assumir i compartir el document com a mostra d'adhesió amb els principis i compromisos que a continuació es relacionen:
- I. ESPECIALITZACIÓ. La Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària és l'especialització de la responsabilitat social en la sanitat i a l'espai sociosanitari. La responsabilitat social sanitària i sociosanitària supera el compliment de les funcions i obligacions legals i promou l'especialització en el sector.
- II. HUMANITZACIÓ DE L'ASSISTÈNCIA SANITÀRIA I SOCIOSANITÀRIA. La humanització de l'assistència sanitària i sociosanitària és un valor transcendental i imprescindible en la Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària.

- III. EQUITAT I IGUALTAT. L'equitat i igualtat en l'accés dels ciutadans a les diferents prestacions dels sistemes sanitari i social ha de constituir un propòsit irrenunciable de la Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària, recolzat en una estratègia de les administracions públiques per consolidar-ho.
- IV. RELACIÓ AMB ELS GRUPS D'INTERÈS.. La Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària es basa en la relació amb els grups d'interès, mitjançant mètodes recognoscibles basats en la recerca social, amb la finalitat d'identificar els aspectes més rellevants en matèria econòmica, social, ambiental i ètica en el sector.
- V. TRANSPARÈNCIA. La transparència és condició intrínseca de la Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària. La societat demanda transparència en les actuacions de les organitzacions. En el sector sanitari i sociosanitari aquesta necessitat es veu incrementada per la pròpia rellevància de la seva activitat. Per promoure la transparència, les memòries i informes de Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària són l'estàndard de comunicació per adonar dels avanços i reculades experimentades per l'organització a través de l'anàlisi de riscos i oportunitats i l'elaboració d'indicadors sectorials.
- VI. PROFESSIONALS I PACIENTS. El professional sanitari i el pacient són actors principals en les polítiques de Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària que duguin a terme les diferents administracions públiques, serveis autonòmics de salut, serveis socials, societats científiques, col·legis professionals, associacions, sindicats i companyies farmacèutiques, i empreses privades proveïdores de serveis sanitaris. El professional actua en un doble vessant: com a receptor de les pràctiques laborals que han de ser justes, adequades i de consens i com a agent de l'organització en la seva relació amb pacients i familiars. El pacient actua com a ciutadà titular del dret a la salut i com a usuari actiu de l'atenció sanitària i sociosanitària.
- VII. INDÚSTRIA I PROVEÏDORS. Els establiments sanitaris i sociosanitaris, la indústria farmacèutica i els diferents proveïdors del sector són agents necessaris en el desenvolupament de la Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària. A més hauria de ser part de les seves línies estratègiques d'actuació, ja que és una adequada fórmula de millorar la reputació, la comunicació i la gestió dels seus impactes econòmics, socials i mediambientals. Actuant des de codis de conducta coneguts i des del respecte i reconeixement de l'autonomia i independència dels professionals sanitaris i sociosanitaris.
- VIII. GRUPS VULNERABLES. La Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària reconeix la necessitat especial dels grups vulnerables, per raons econòmiques, d'integració social, discapacitat o condicions sobrevingudes. Aquests col·lectius necessiten una atenció que eviti diferències en les seves possibilitats d'accés a l'atenció sanitària i sociosanitària. La discapacitat ha de ser atesa amb el focus en la integració de les persones en tots els àmbits de la societat.
- IX. SALUT I MEDI AMBIENT. La Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitària reconeix la relació entre salut i medi ambient, avalada per evidències sbore seu impacte en la qualitat de vida de les persones i la prevenció de malalties. Atén a més als factors ambientals com una de les prioritats en les seves línies d'actuació.
- X. DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE. La Responsabilitat Social Sanitària i Sociosanitariael està íntimament lligada al desenvolupament sostenible del Sistema Nacional de Salut i de l'espai sanitari i sociosanitari i persegueix objectius de benestar social per a tots els grups d'interès.