L'Organització Mundial de la Salut defineix la salut mental com “...un estat de benestar en el qual l'individu s'adona de les seves pròpies aptituds, pot afrontar les pressions normals de la vida, pot treballar productiva i fructíferament i és capaç de fer una contribució a la seva comunitat”. La pròpia definició inclou a l'activitat laboral com un indicador més d'una adequada salut i benestar.
L'entorn laboral es defineix com un lloc essencial en el qual atendre els factors determinants en la salut mental dels seus treballadors, cuidar i promocionar amb diciones de treball que permetin entorns saludables, i atendre adequadament i fer costat als treballadors amb alteracions emocionals. Els factors psicosocials del treball són claus en aquest procés.
Les conseqüències i costos dels problemes de salut mental en els llocs de treball afecten les organitzacions i als seus treballadors. Suposen pèrdues de productivitat, així com problemes d'absentisme i prolongació dels períodes de baixa laboral. Influeix directament en la satisfacció i benestar dels treballadors, en la seva vulnerabilitat davant possibles riscos laborals i en el minvament dels recursos personals per al maneig d'aquests, així com en l'afrontament i recuperació de l'estrès.
El Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball se centrarà en abordar com cuidar la salut mental de les persones treballadores en qualsevol etapa de la seva vida laboral, des de l'inici fins a la seva finalització. I és que el desenvolupo d'un Pla de Promoció de la Salut Mental en els llocs de treball permetrà:
La Ley Orgánica 1/2025, publicada el 3 de enero de 2025, modifica el Estatuto de los Trabajadores aprobado por el Real Decreto Legislativo 2/2015, de 23 de octubre. 🔗 https://www.mutuabalear.es/es/lo-1-2025 (Copia la url o visita nuestra Bio ⬆️)