La cultura preventiva són els valors, creences i actituds en matèria de seguretat i salut de les persones treballadores. Aquesta cultura ha de plasmar-se en la gestió i supervisió de tots els processos de l'empresa i ha de ser coneguda, compresa i interioritzada per tots els departaments i les persones que formen part de l'organització. L'objectiu és afavorir un clima que ajudi a establir unes adequades pràctiques de treball en les quals, tant les persones com l'organització, valorin les aportacions i èxits i aprenguin dels seus errors.
Sense una cultura preventiva els esforços i inversions que es fan en matèria de prevenció veuen molt minvada la seva capacitat d'èxit.
Una cultura preventiva adequada és l'eina de cohesió que ajuda les persones a sentir-se valorades, a entendre que la seguretat i la salut són innegociables i que tots podem contribuir a això. És una iniciativa liderada per la direcció de l'empresa.
Preguntant als treballadors. La informació aportada per aquests és fonamental a l'hora d'establir i/o impulsar polítiques, així com actuacions concretes per a implantar o millorar la cultura preventiva en l'empresa.
Sí, existeixen alguns qüestionaris que poden servir per a això. A continuació, et presentem el qüestionari ‘Indicador Positiu d'Esforç Preventiu’ desenvolupat per l'Institut de Salut Pública i Laboral de Navarra. Després d'estudiar les experiències reeixides que s'han donat en altres països, el ISPLN ha dissenyat un qüestionari de tan sols 8 preguntes basat en el publicat per l'Institut de Salut i Treball del Canadà.
A continuació, et presentem el qüestionari ‘Indicador Positiu d'Esforç Preventiu’ desenvolupat per l'Institut de Salut Pública i Laboral de Navarra.
Les persones treballadores han de seleccionar, per a cada pregunta, l'opció que millor reflecteixi la seva opinió respecte a l'estat actual de la seva empresa, indicant-lo amb una ‘X’. Si l'empresa té diversos centres, ha de basar la seva resposta en les condicions del centro en el que treballi més temps.
Una vegada les persones treballadores hagin emplenat el qüestionari, s'ha de procedir a la recopilació de dades numèriques. Per a això, la persona encarregada d'això, ha d'assignar a cada pregunta de cada qüestionari un valor en funció de la resposta marcada, segons el següent esquema:
Indicacions:
A l'hora d'emplenar el qüestionari es recomana seguir els següents requisits:
És convenient que altres persones de l'organització, com a gestors i especialistes en seguretat, emplenin el qüestionari. S'han de contrastar els resultats i promoure la discussió sobre els elements que requereixen millora a través d'un procés de diàleg constructiu. Això ajudarà a identificar línies de millora i la manera d'implementar-les.
La base de l'anàlisi i la discussió s'haurien d'orientar en els següents aspectes:
D'aquesta manera, valorant la puntuació de cadascun dels 8 ítems, s'aniran analitzant els continguts i explorant idees de millora i la manera d'implantar-les.
Última actualització: 21/04/2022
Ya puedes descargar nuestros calendarios laborales del año 2025 y personalizarlos según tus necesidades. 🔗 Descubre los festivos nacionales, autonómicos y locales de cualquier población española: www.mutuabalear.es/calendarios (Copia la url o visita nuestra Bio ⬆️)