La Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual persegueix prevenir i donar resposta específica a les violències sexuals «una de les violacions de drets humans més habituals i ocultes de quantes es cometen en la societat espanyola, [i] que afecten de manera específica i desproporcionada a les dones i a les nenes, però també als nens». Per a això parteix d'un pressupost: es tracta d'un problema social i estructural que ha d'abordar-se com una qüestió d'Estat.
Es consideren violències sexuals els actes de naturalesa sexual no consentits o que condicionen el lliure desenvolupament de la vida sexual en qualsevol àmbit públic o privat, la qual cosa inclou l'agressió sexual, l'assetjament sexual i l'explotació de la prostitució aliena, així com tots els altres delictes previstos en el títol VIII del llibre II del Codi Penal (al qual dona nova redacció la disp. final 4a EL 10/2022) orientats específicament a protegir persones menors d'edat. També queden compresos en aquest àmbit les violències sexuals comeses en l'àmbit digital (difusió d'actes de violència sexual a través de mitjans tecnològics, pornografia no consentida i extorsió sexual). Així mateix, abasta la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat, l'assetjament amb connotació sexual i la tracta amb finalitats d'explotació sexual. Finalment, s'inclou el feminicidi sexual, com la violació més greu dels drets humans vinculada a les violències sexuals.
A les dones, nenes i nens que hagin estat víctimes de violències sexuals a Espanya, amb independència de la seva nacionalitat i de la seva situació administrativa; o a l'estranger, sempre que siguin de nacionalitat espanyola.
Del conjunt de mesures contingudes en l'EL 10/2022 i de les modificacions que inclou en diferents disposicions de l'ordenament jurídic, destaquem les següents per la seva repercussió directa en l'àmbit sociolaboral:
Dins del capítol I del títol II, on es disposen mesures de prevenció i sensibilització contra les violències sexuals en diferents àmbits, dos preceptes aborden les obligacions específiques de les empreses, sigui com sigui la seva dimensió, en l'àmbit laboral: l'article 12 i l'article 16.2.
L'article 12 estableix que les empreses:
D'aquestes mesures podran beneficiar-se:
El compliment de l'anterior comportarà el seu reconeixement com a «Empreses per una societat lliure de violència de gènere», distintiu el procediment i les condicions del qual per a la seva concessió, revisió periòdica i retirada, facultats que atorgarà i condicions de difusió institucional de les empreses que ho obtinguin queda pendent de desenvolupament per reial decret.
Per part seva, l'article 16.2 contempla l'obligació de les empreses d'integrar la perspectiva de gènere en l'organització dels espais dels seus centres de treball amb la finalitat que resultin segurs i accessibles per a totes les treballadores.
En el títol IV, sobre el dret a l'assistència integral especialitzada i accessible, el capítol I defineix l'abast i garantia d'aquest dret, comprenent l'atenció a les necessitats laborals (art. 33.1.d –vinya. respecte a l'entrada en vigor d'aquest apt. la disp. final 15a EL 10/2022–).
Per part seva, l'article 36 estableix que les víctimes de violències sexuals que segons la legislació d'estrangeria estiguin en situació administrativa irregular tindran els drets reconeguts en l'EL 10/2022 en igualtat de condicions amb la resta de les víctimes. A més, en aquells supòsits no regulats en l'EL 10/2022 i que seran desenvolupats reglamentàriament, tindran dret a la residència i treball en els termes previstos per a les autoritzacions per circumstàncies excepcionals en la Llei orgànica d'estrangeria (LOEx) (tingui's en compte la modificació operada en la LOEx per la disp. final 6a EL 10/2022 –vinya. quadre comparatiu–).
D'altra banda, l'article 37 contempla l'informe de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social (ITSS), en els casos objecte d'actuació inspectora i les sentències recaigudes en l'ordre jurisdiccional social com a mitjans d'acreditació de les situacions de violències sexuals.
Però és el capítol II d'aquest títol IV on es preveuen mesures per a garantir l'autonomia econòmica, mesures en l'àmbit laboral i d'ocupació pública i ajudes d'accés a l'habitatge.
Així, destaquem l'article 38, on s'estableix que les treballadores víctimes de violències sexuals tindran els següents drets laborals i de Seguretat Social:
9️⃣ Novena publicación del : 📣 ¡TresMinutos estrena instagram propio! 📣 🎲 Nuestro portal de prevención, repleto de juegos para aprender a cuidar tu salud de forma amena y rápida, ya tiene cuenta en esta red social. ¡Síguelo! @tresminutosmutuabalear 🎮 La mejor manera de descubrir consejos prácticos para evitar accidentes ❌