Arran de la crisi sanitària provocada per la propagació del COVID-19, milers d'empreses, seguint les recomanacions de les autoritats laborals i sanitàries, van decidir, d'acord amb els treballadors, implementar el teletreball. Aquesta opció ha suposat “traslladar” moltes de les oficines d'Espanya a les cases dels treballadors.
El passat 23 de setembre de 2020, el Govern va publicar el Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, que regula de manera oficial el treball a distància a Espanya. Aquesta forma de treball ha demostrat tenir alguns avantatges, com la disminució d'accidents in itineri, la flexibilitat horària o la deslocalització, ja que pot revertir la despoblació que sofreixen alguns territoris. No obstant això, tenir l'oficina a casa també genera una sèrie de riscos que han de ser contemplats.
Entre els principals riscos als quals es troba exposat un teletrabajador, es poden destacar els següents:
Segons l'Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, els trastorns musculoesquelètics són una de les malalties d'origen laboral més habituals. Aquests trastorns afecten milions de treballadors en tota Europa i suposen un cost de milers de milions d'euros per a les empreses. Abordar els TME ajuda a millorar la vida dels treballadors, però també redunda en benefici de les empreses.
En general, aquests trastorns no tenen una sola causa i, sovint, són el resultat de combinar diversos factors de risc, com a factors físics i biomecánicos, factors organitzatius i psicosocials, així com factors individuals.
El manual "Teletreball: riscos ergonòmics i psicosocials" està disponible per a la seva consulta i descàrrega, en format PDF, en la nostra secció de "Manuals de Prevenció".
Aquesta guia, igual que totes les editades per Mútua Balear, s'engloben en la campanya preventiva de Mútua Balear i en el Pla General d'Activitats Preventives de la Seguretat Social. Es poden consultar, descarregar i distribuir gratuïtament des de la nostra secció "Manuals de Prevenció". Actualment, hi ha 22 guies disponibles, totes elles en format PDF.
¡Nuevo vídeo! Descubre nuestro nuevo centro asistencial y administrativo de Ibiza con todo detalle. Más de 1.000 m2 para cuidar la salud de los trabajadores de capital pitiusa.