L'esperada Llei 6/2017 de reformes urgents del Treball Autònom posa damunt de la taula les diferències pel que fa a la definició d'accident de treball d'aquest col·lectiu davant els treballadors per compte aliè. S'ha vingut anunciant com un èxit, com així és, la declaració com a professional dels accidents in itinere en el Règim Especial de Treballadors Autònoms, però les diferències en la contingència professional van més enllà. Tractarem, de forma pràctica i breu d'exposar-les:
És obligatori cotitzar per contingències professionals?
La cobertura de les contingències professionals per als treballadors autònoms té caràcter voluntari, amb algunes excepcions: els TRADE (Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents) i per als que exerceixin una activitat amb un elevat risc de sinistralitat.
Quin és l'àmbit de l'acció protectora?
Els treballadors autònoms que tinguin cobertes les contingències professionals tindran dret a assistència sanitària, així com a la prestacions econòmiques d'incapacitat temporal, incapacitat permanent, indemnitzacions a preu fet per lesions permanents no invalidants. De la mateixa manera, els seus familiars tindran dret a les prestacions per mort i supervivència.
A tenir en compte que en el supòsit d'incapacitat permanent parcial per a la professió habitual és preceptiu que la disminució en el seu rendiment normal per a la professió no ha de ser inferior al 50% sense que aquesta minva li impedeixi la realització de les tasques fonamentals de la mateixa . En règim general, la disminució no ha de ser inferior al 33%.
Què contingències professionals estan protegides?
Les contingències protegides són la Malaltia Professional i l'Accident de Treball.
Pel que fa a la Malaltia Professional, s'entén que és la contreta a conseqüència del treball executat per compte propi, en l'activitat que va donar peu a la seva inclusió en el Règim Especial de Treballadors Autònoms, i és aplicable el Reial Decret 1299/2006, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el quadre de malalties professionals en el sistema de la Seguretat social.
Respecte al Accident de Treball de l'autònom, l'article 316 de la Llei General de la Seguretat Social el defineix com el "passat com a conseqüència directa i immediata del treball que realitza pel seu propi compte i que determina la seva inclusió en el camp d'aplicació d'aquest règim especial ". Es presenta com una de les principals novetats de la nova Llei 6/2017 de reformes urgents del Treball Autònom la inclusió dels accidents in itinere, és a dir, aquells ocorreguts "en anar o en tornar" amb indicació expressa en l'esmentada norma que ha de tractar-se del establiment on el treballador autònom exerceixi habitualment la seva activitat ha de correspondre amb el local, nau o oficina declarat com a seu de l'activitat econòmica a efectes fiscals, i sempre que no coincideixi amb el seu domicili.
Recordar que, a diferència del treballador per compte aliè, no és d'aplicació la presumpció de laboralitat -continguda al 156.3 de la Llei General de la Seguretat Social, per la qual cosa no es presumeix que són constitutives d'accident de treball les lesions que pateixi el treballador durant el temps i en el lloc del treball. D'altra banda, en relació als accidents ocorreguts en desplaçament i atenent a la pròpia definició de l'Accident de Treball - l'ocorregut com a conseqüència directa i immediata del treball que realitza per compte propi-, no tindran tal consideració, llevat que aquest ho sigui per la pròpia naturalesa de l'activitat per la qual ha estat alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.
L'article 316 de la Llei General de la Seguretat Social, no és tan explícit com el 156, pel que fa a la definició d'accident de treball per al treballador autònom li queda molt camí jurisprudencial per recórrer.
1️⃣3️ publicación del : 🖼️ ¡Este es nuestro póster para el 28 de abril! 🔗Descárgalo: https://www.mutuabalear.es/verFichero.php?id=5457 🙌 El lunes que viene se celebra el Día Mundial de la Seguridad y Salud en el Trabajo y queremos lanzar un potente mensaje visual y conceptual: la diversidad y la inclusión son pilares fundamentales para construir entornos laborales seguros, saludables y justos para todas las personas, sea cual sea su edad 👵👨👮🏾♀️