Els riscos psicosocials es produeixen a causa de les deficiències en el disseny, l'organització i la gestió del treball. Alguns exemples de condicions de treball que comporten riscos psicosocials són:
Exigències contradictòries i falta de claredat de les funcions del lloc.
Falta de participació en la presa de decisions que afecten el treballador i falta d'influència en la manera en què es duu a terme el treball.
Gestió deficient dels canvis organitzatius, inseguretat en l'ocupació.
Comunicació ineficaç, falta de suport per part de la direcció o els companys.
Assetjament psicològic i sexual, violència exercida per tercers.
No avaluar i gestionar correctament els riscos psicosocials derivats de l'organització del treball té efectes negatius en la salut dels treballadors. Les conseqüències poden afectar la seva salut mental i física i causar estrès, esgotament o depressió.
També tindran efectes negatius per a l'empresa, ja que provocaran absentisme, baixa productivitat, accidents de treball, etc.
L'empresa, a través del seu Servei de Prevenció aliè o propi, ha de realitzar una avaluació de riscos psicosocials, així com un pla les mesures preventives i correctives a aplicar.
Una vegada obtinguts els resultats, també serà necessari formar i informar els treballadors sobre aquests riscos.
Última actualització: 15/01/2021
¡Nuevo vídeo! Descubre nuestro nuevo centro asistencial y administrativo de Ibiza con todo detalle. Más de 1.000 m2 para cuidar la salud de los trabajadores de capital pitiusa.