Arran de la crisi sanitària provocada per la propagació del COVID-19, milers d'empreses, seguint les recomanacions de les autoritats laborals i sanitàries, van decidir, d'acord amb els treballadors, implementar el teletreball. Aquesta opció ha suposat “traslladar” moltes de les oficines d'Espanya a les cases dels treballadors.
El passat 23 de setembre de 2020, el Govern va publicar el Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, que regula de manera oficial el treball a distància a Espanya. Aquesta forma de treball ha demostrat tenir alguns avantatges, com la disminució d'accidents in itineri, la flexibilitat horària o la deslocalització, ja que pot revertir la despoblació que sofreixen alguns territoris. No obstant això, tenir l'oficina a casa també genera una sèrie de riscos que han de ser contemplats.
Segons la normativa publicada, el teletreball és aquell treball a distància que es duu a terme mitjançant l'ús exclusiu o prevalent de mitjans i sistemes informàtics, telemàtics i de telecomunicació.
El teletreball és qualsevol forma de substitució de desplaçaments relacionats amb el treball mitjançant tecnologies de la informació. Es tracta d'acostar el treball als treballadors, en lloc de portar als treballadors al lloc de treball.
Resumint, podem parlar de teletreball si es donen dues circumstàncies:
Segons l'article 15 del Reial decret llei 28/2020, les persones que treballen a distància tenen dret a una adequada protecció de la seguretat i la salut en el treball. Per a això, en l'avaluació de riscos hauran de tenir-se en compte els riscos específics d'aquesta modalitat de treball, posant especial atenció als factors psicosocials, ergonòmics i organitzatius. L'avaluació de riscos únicament tindrà en compte la zona habilitada per a fer el treball i, per a això, si fos necessari, el treballador podria autoritzar la visita d'un tècnic al seu domicili.
Entre els principals riscos als quals es troba exposat un teletrabajador, es poden destacar els següents:
Segons l'Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, els trastorns musculoesqueléticos són una de les malalties d'origen laboral més habituals. Aquests trastorns afecten milions de treballadors en tota Europa i suposen un cost de milers de milions d'euros per a les empreses. Abordar els TME ajuda a millorar la vida dels treballadors, però també redunda en benefici de les empreses.
En general, aquests trastorns no tenen una sola causa i, sovint, són el resultat de combinar diversos factors de risc, com a factors físics i biomecánicos, factors organitzatius i psicosocials, així com factors individuals.
Entre els factors de risc físics i biomecánicos, cal destacar:
En general, tots els factors psicosocials i organitzatius (especialment quan es combinen amb els riscos físics) poden produir estrès, fatiga, ansietat o altres reaccions, la qual cosa, al seu torn, augmenta el risc de patir TME.
Si has hagut de traslladar l'oficina a la teva casa, és important parar esment a aspectes com:
Per a evitar els trastorns musculoesqueléticos és fonamental un bon disseny ergonòmic del teu lloc de treball, atenent aspectes com:
En la taula, posa l'ordinador en el centre de tal manera que no hagis de fer girs amb l'esquena o forçar les cervicals. El monitor de la pantalla hauria d'estar a l'altura dels teus ulls. Existeixen petites solucions com, per exemple, posar uns paquets de folis per a fer que el monitor estigui a l'altura adequada o posar algun tipus de suport a l'altura dels peus per a fer les funcions de reposapeus.
Si la teva eina de treball és un ordinador portàtil, hauries de connectar-li un teclat independent i un ratolí i posar el portàtil de tal manera que la pantalla se situï a l'altura dels ulls. D'aquesta manera, milloraràs la teva postura ergonòmica evitant riscos musculoesquéleticos.
Si has de treballar molta estona amb el ratolí, aquest ha de ser prou gran com perquè el palmell de la mà pugui reposar-se en ell. Si ets esquerrà, col·loca el ratolí a l'esquerra i canvia l'accionament dels botons en el menú de configuració del teu ordinador, sempre que sigui possible.
En la taula de treball, és important saber com disposar els objectes d'oficina.
Si utilitzes telèfon mòbil per a les comunicacions, és important que utilitzis els auriculars. D'aquesta manera, tindràs llibertat de moviments i evitaràs postures forçades en la zona de les cervicals.
Quant a la fatiga visual, en treballar amb pantalles de visualització de dades (PVD’s), ha de ser considerada com un risc important. Per a evitar la fatiga visual, cal tenir en compte:
La postura asseguda és la posició de treball més confortable, ja que ajuda a reduir la fatiga corporal, disminueix la despesa d'energia i incrementa l'estabilitat en les accions desenvolupades. No obstant això, aquesta postura també pot resultar perjudicial per a la salut si no es tenen en compte els elements que intervenen en la realització del treball, principalment, la cadira i la taula o el pla de treball i si no es disposa de la possibilitat de canviar de posició de tant en tant.
L'adequat en aquests casos és anar alternant de postura, però si això no és possible, cada hora de treball assegut hauria de suposar un descans de cinc minuts en els quals el treballador ha d'aprofitar per a realitzar alguns exercicis d'estiraments i/o caminar.
Exemples d'exercicis:
T'animem a consultar els nostres vídeos en els quals els nostres fisioterapeutes et mostren com realitzar senzills exercicis per a estirar aquelles zones en les quals s'acumula fatiga postural.
També pots consultar alguns pòsters, com per exemple:
Relaxació per a moments d'estrès
A causa de la gran quantitat d'hores que passem davant de l'ordinador, de la pantalla del telèfon mòbil, de la tauleta, etc., en les últimes dècades, cada vegada més treballadors sofreixen molèsties oculars a causa de l'esforç excessiu als quals es veuen sotmesos els músculs dels ulls. Normalment, aquestes molèsties solen aparèixer al final del dia.
Mesures preventives:Els factors relacionats amb l'aparició de cansament inclouen la concentració visual en un objecte durant llarg temps (per exemple, la pantalla de l'ordinador), la mala il·luminació i el pas de llum natural a llum artificial, els centelleos o les oscil·lacions i moviments d'imatges en una pantalla.
Exercicis oculars:
Des del punt de vista psicosocial, el fet que la persona teletrabajadora treballi sola des de la seva casa, porta associat una sèrie de possibles riscos que poden derivar en diverses patologies, com l'estrès .
L'estrès laboral és una de les principals conseqüències de l'exposició a riscos psicosocials. Avui dia, es tracta com un problema col·lectiu i no individual que pot afectar a tots els treballadors, de totes les categories i professions. A més, l'estrès laboral té efectes sobre la salut, tant física com mental, però també sobre com es fa el treball, el rendiment i productivitat. L'RDL 28/2020 sobre treball a distància estableix una sèrie de drets per al treballador, com el dret a l'horari flexible, el dret al registre horari adequat, a la intimitat i protecció de dades, així com el dret a la desconnexió digital.
Per a intentar evitar l'estrès laboral, s'han de tenir en compte diferents consideracions, com per exemple:
Nota: Les recomanacions incloses en el present document estan en contínua revisió en funció de l'evolució i nova informació que es disposi de la infecció pel nou coronavirus (2019-nCoV.) Des de Mútua Balear volem col·laborar en la difusió de fonts veraces d'informació sobre aquesta malaltia i les mesures a adoptar per a frenar el seu contagi.
Última actualització: 21/10/2020
🍽️ ¿Comes en el trabajo? 🥦 Te invitamos a que lo hagas de forma saludable: este plato vegano te aportará toda la energía que necesitas en tu jornada laboral mientras te cuidas. Consulta los 6️⃣ pasos de la receta con todo detalle, aquí: https://www.mutuabalear.es/verfichero.php?id=5079 (Copia la url o visita nuestra Bio ⬆️)