La intervenció va precisar de diverses cirurgies que van incloure la transferència de dits del peu a la mà.
Mutua Balear compta amb l'única unitat de reimplants de Balears. L'equip està compost pel Dr. Parra i la Dra. Mora, els dos únics especialistes en reimplants de membres amputats de la comunitat.
Tots dos destaquen que intervenir als pacients a temps és fonamental perquè les lesions amb amputació total o parcial dels dits o mans no tinguin conseqüències irreparables.
La unitat compta amb una taxa d'èxit superior al 90% en aquesta mena de reconstruccions complexes.
La Unitat de Reimplants de Mutua Balear ha pogut reconstruir reeixidament la mà de l'home de 40 anys que va sofrir l'amputació de diversos dits en un accident ocorregut el mes de març passat.
El pacient, que es va seccionar el polze i el tercer dit d'una mà i va sofrir una amputació parcial en el segon, va veure com com els membres amputats no van poder ser-li reimplantats en el temps crític exigit en aquests casos, per la qual cosa va iniciar una cerca desesperada per a trobar algun especialista que pogués obrar el miracle. Durant aquest procés, va arribar a contactar amb el prestigiós Dr. Cavades, que compta amb una clínica privada especialitzada a València, i qui va arribar a interessar-se pel seu cas, però finalment va decidir tractar-se a l'Hospital Mutua Balear de Palma, on es va sotmetre a diverses cirurgies que van incloure la transferència de dits del peu a la mà.
Així doncs, a pesar que en aquest cas no se li van poder reimplantar els dits amputats al pacient, el resultat ha estat altament satisfactori i l'home progressa molt bé. Tant és així que només 2 mesos després de la intervenció ja pot realitzar activitats quotidianes com conduir, vestir-se o endreçar-se.
I és que Mutua Balear és l'única entitat sanitària de Balears que compta amb una Unitat de Reimplants. L'equip especialitzat en cirurgia reconstructiva de l'entitat, compost pel Dr. Luis Parra (Cirurgia Plàstica i Reparadora) i la Dra. Ana Mora (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia), atén des de 2019 a aquells treballadors que han sofert l'amputació total o parcial dels dits o les mans a causa d'un accident laboral.
“En Mutua Balear realitzem aquest tipus de reimplants amb una taxa d'èxit molt alta, en els casos que les parts amputades arribin en bon estat pot ser superior al 90%”, comenta el Dr. Parra.
Per a això, és fonamental que el pacient o els acompanyants sàpiguen com actuar davant aquesta mena de lesions. “Triar el lloc adequat on iniciar el procés de reconstrucció és el més important, ja que el temps és or. Cal saber a on acudir, perquè aquest tipus de cirurgies són extremadament complicades, requereixen de cirurgians molt entrenats en tècniques molt específiques i amb una tecnologia molt avançada i concreta. Poden arribar a les 14 hores de durada i fins i tot superar-les”, afirma.
En aquest sentit, tots dos doctors destaquen que una reconstrucció primerenca és crucial perquè aquest tipus de lesions tan greus no impliquin conseqüències irreparables per als pacients.
A més del factor temps, també influeix en l'èxit de les intervencions la conservació dels membres amputats. “S'han de conservar els membres seccionats en una bossa de gel, però sense que aquests estiguin en contacte directe amb el gel”, explica el Dr. Parra.
“En els casos en què les parts no siguin reimplantables o el pacient no arribi a temps, es precisa d'una anàlisi i una actuació de reconstrucció adequada a cada situació, com va ocórrer amb aquest pacient, que a causa de la complexitat de les seves lesions hem hagut d'utilitzar dits del seu propi peu per a reconstruir la seva mà”, afegeix.
Així ho han explicat els doctors Parra i Mora en una formació interna que han realitzat a l'Hospital Mutua Balear, en la qual han tractat de conscienciar al personal sanitari del centre que tracta amb lesions dels membres sobre la importància que té derivar a les persones accidentades a l'especialista de manera preferent.
I és que, segons el Dr. Parra, “una exploració bàsica i una actuació precoç a càrrec d'un microcirurgià reparador pot marcar la diferència entre que el pacient conservi el membre afectat o la seva pèrdua definitiva, amb el que això suposa per a la vida diària de qualsevol persona”.
🏡 ¿Teletrabajas? 🖥️ Recuerda que la pantalla debería estar a la altura de tus ojos. 📖 Si hace falta, pon un paquete de folios para lograrlo. 📕 Descubre este y más consejos para cuidarte en nuestro manual: https://www.mutuabalear.es/verFichero.php?id=3957 (Copia la url o visita nuestra Bio ⬆️)