El vídeo pretén ajudar a prevenir l'asfíxia per ennuegament, que s'ha convertit en la tercera causa de mort no natural a Espanya.
La maniobra ideada pel doctor estatunidenc Henry Heimlich, qui hagués complert 100 anys en 2020, és una tècnica molt efectiva per a salvar vides en aquesta mena de situacions.
Mutua Balear publica un nou vídeo a través de tots els seus canals per a difondre de manera original la coneguda com a maniobra de Heimlich, una tècnica de primers auxilis que s'ha demostrat com la mesura més efectiva per a salvar vides en cas d'ennuegament.
El vídeo pretén que tota la població conegui els 5 senzills passos que cal seguir per a dur a terme la maniobra de Heimlich i ajudar d'aquesta manera al fet que el major nombre de persones possible estigui preparat per a actuar degudament quan es produeixi una emergència d'aquest tipus.
I és que l'asfíxia per ennuegament s'ha convertit en la tercera causa de mort no natural a Espanya, per davant fins i tot dels accidents de trànsit. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un total de 2.336 persones van perdre la vida en 2017 perquè un tros de menjar o un altre objecte els va impedir continuar respirant i ningú va saber ajudar-los a expulsar-lo, la qual cosa suposa ni més ni menys que sis morts per dia. En aquest sentit, només se situen per sobre d'aquesta mena d'accident el nombre de suïcidis (3.679) i el de morts per caigudes accidentals (3.057).
El llançament del vídeo commemora a més el centenari del naixement del doctor estatunidenc Henry Heimlich (1920), qui va desenvolupar la transcendental maniobra que porta el seu nom en 1974.
El vídeo es basa en un original fil argumental ambientat en un restaurant per a presentar de manera il·lustrativa els passos a seguir per a realitzar correctament la maniobra de Hemlich.
Aquesta tècnica de primers auxilis és imprescindible entre el personal d'hostaleria i restauració, ja que tots dos sectors es troben entre els que més possibilitats tenen de trobar-se amb una situació d'emergència per ennuegament i saber actuar correctament pot significar salvar la vida d'algú. Per aquest motiu, Mutua Balear ha recreat una història quotidiana en la qual una persona treballadora és capaç d'actuar i ajudar de manera transcendental gràcies al seu coneixement de la maniobra de Heimlich. L'objectiu del vídeo no és un altre que conscienciar a la societat i als treballadors en general sobre la importància de conèixer els passos a seguir en aquesta mena de situacions.
En primer lloc, el vídeo ressalta que si la víctima tus, vol dir que respira, per la qual cosa mai ha de ser colpejada a l'esquena. Posteriorment, si la persona afectada deixa de tossir i mostra signes d'asfíxia, és quan s'ha de procedir a realitzar la maniobra, que s'inicia donant 5 palmades entre les escàpules de víctima. Posteriorment, cal col·locar una cama entre les de la persona que s'està ofegant i buscar el seu estèrnum per a situar, just sota, a l'altura de la boca de l'estómac, les dues mans amb els polzes cap a dins. Tot això, mentre es manté el cos de l'afectat en posició inclinada. Finalment, s'han de realitzar 5 compressions fortes cap amunt. Si, arribats a aquest punt, la víctima continua sent ofegada per l'objecte, cal repetir l'operació de 5 palmades i 5 compressions fins a aconseguir que l'expulsi.
La maniobra de Heimlich ha de practicar-se únicament en emergències reals, quan s'estigui segur que la persona s'està asfixiant.
El vídeo de la maniobra de Heimlich forma part de la col·lecció especial de Mutua Balear per a promoure les tècniques de primers auxilis entre la població treballadora i s'uneix al publicat en el passat per a divulgar la reanimació cardiopulmonar (RCP bàsica). I és que aquestes maniobres poden resultar fonamentals per a salvar vides en situacions compromeses. Aquest vídeo, juntament amb els anteriorment editats, es poden trobar en el canal de Youtube Mutua Balear TV.
Link de Youtube al vídeo: https://youtu.be/kv1wkfvhdtu
¡Nuevo vídeo! Descubre nuestro nuevo centro asistencial y administrativo de Ibiza con todo detalle. Más de 1.000 m2 para cuidar la salud de los trabajadores de capital pitiusa.