Els ofegaments són un important problema de salut pública i es poden prevenir amb les conductes adequades en platges, piscines i altres llocs de bany.
Segons les últimes dades consolidades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en 2023 van morir a Espanya 422 persones a conseqüència de submersió i ofegament al mig aquàtic.
Al nostre país les taxes d'ofegaments per 100.000 habitants més altes es donen en els grups de major edat de 80-84 anys (2,9), 75-79 anys (2.62) i 70-74 anys (1.75), seguides pels grups de 20 a 24 anys (1.75)
Les conseqüències devastadores dels ofegaments són altament prevenibles a través de mesures com instal·lar barreres per a controlar l'accés a l'aigua en piscines i entorns aquàtics, ensenyar a nens i nenes en edat escolar a nedar i competències per a la seguretat en l'aigua (significat de banderes i senyals, ús d'armilla salvavides, actuació davant corrents de ressaca, maniobres bàsiques de rescat i ressuscitació, etc.), o formar a les persones de l'entorn en rescat segur i reanimació.
La millor prevenció en el cas dels menors és la vigilància, ensenyar-los a nedar i educar-los perquè respectin les normes de seguretat. Els ofegaments es produeixen de manera ràpida i silenciosa, la majoria de les vegades s'havia perdut de vista a la víctima durant menys de cinc minuts. Per tant, s'ha de vigilar-los en tot moment quan estiguin en l'aigua o jugant prop d'ella i no delegar aquesta responsabilitat en un nen més major.
Per a ajudar a difondre aquestes bones pràctiques, en Mutua Balear hem preparat aquest pòster informatiu. Comparteix-ho entre els teus amics i familiars i ajuda a salvar vides!
¿Conoces la nueva normativa de prevención de riesgos laborales para las personas empleadas de hogar? Consulta nuestro resumen del Real Decreto 893/2024 y ponte el día. Tienes toda la info en nuestra bio ;)