La gran majoria de les infeccions per COVID-19 es produeixen en espais interiors. El contagi és 20 vegades més fàcil en interiors que en exteriors. Si en aquest espai hi ha una persona contagiada (tingui símptomes o no), podem inhalar l'aerosols que desprèn i que poden contenir el coronavirus.
La manera més senzilla d'evitar que el virus es propagui en un recinte tancat és mantenir allunyades d'aquest lloc a les persones infectades, una cosa molt difícil d'aconseguir, ja que aproximadament el 40% dels infectats pel COVID-19 no tenen símptomes, però sí que poden transmetre el virus.
Les màscares i el distanciament entre persones són excel·lents mesures per a evitar que el virus s'estengui per l'ambient, però si una persona està infectada dins d'un recinte tancat és inevitable que algunes partícules del virus es dispersin per l'aire.
Les mesures que es poden adoptar (a més de les màscares i el distanciament social) per a fer front als contagis en espais tancats són:
La qualitat de l'aire interior ve determinada pel nombre de persones que ocupen un espai, la grandària de l'estada i la renovació de l'aire. Per exemple, perquè existeixi una bona qualitat de l'aire ambiental en una habitació de 10 metres quadrats amb aproximadament 4 ocupants, s'haurien de produir 6 canvis d'aire per hora. Per a facilitar aquesta renovació d'aire, el més adequat seria obrir les portes i finestres perquè existeixi una ventilació creuada.
Font: Guia per a la ventilació d'aules. Institut de Diagnostico Ambiental i Estudis de l'aigua. CSIC-IDAEA, Ministeri de Ciència i Innovació i Mesura.
El coronavirus es propaga a través de les partícules que s'originen amb la respiració, la tos o la parla, per la qual cosa es pot utilitzar el nivell de CO₂ d'un espai interior per a estimar si el seu ambient conté un aire potencialment infecciós. El valor de CO2 permetrà conèixer si s'està produint una suficient renovació d'aire net de l'exterior.
En funció de la concentració de CO₂ (en l'exterior, el nivell de CO2 existent és d'aproximadament 400 ppm -parteixes per milió-) es pot classificar l'aire de l'interior d'una estada de la següent manera:
Així doncs, l'ús de mesuradors de CO2 és una bona opció per a establir rangs més o menys segurs de contagi del COVID-19.
El Govern Balear ha anunciat noves mesures per a fer front a la pandèmia que afecten el sector de la restauració. Entre aquestes mesures, s'inclouria l'obligació d'instal·lar un mesurador de diòxid de carboni (CO₂) perquè els ocupants d'un espai interior puguin comprovar si existeix una adequada renovació de l'aire d'aquesta instal·lació.
Un sensor de CO2 és un instrument que mesura la quantitat de partícules de diòxid de carboni existent en un habitacle.
En aquesta fotografia, veiem que la qualitat de l'aire no és adequada, ja que sobrepassa els 800 ppm.
En el cas de locals on existeix dificultat per a ventilar o en els no es pot introduir aire de l'exterior, un purificador d'aire pot ser una bona opció. Aquests aparells eliminen les partícules de l'aire mitjançant un filtre. D'aquesta manera, poden capturar les partícules que contenen bacteris i virus i reduir la transmissió del COVID-19.
Els purificadors d'aire poden ajudar a combatre el coronavirus, però no tots els purificadors són iguals. Abans d'adquirir un, cal tenir en compte les següents qüestions:
Abans de comprar i instal·lar un dispositiu de purificació de l'aire interior, és necessari realitzar un estudi previ de la mà d'un tècnic competent en la matèria. El tècnic s'encarregarà analitzar els paràmetres que poden influir en la qualitat de l'aire que es vol purificar (dimensions del lloc, nombre d'ocupants, etc.).
Finalment, convé recalcar que la ventilació és una mesura complementària a les ja establertes, com ara respectar la distància de seguretat, els aforaments, mantenir una higiene de mans adequada i usar la màscara.
Nota: Les recomanacions incloses en el present document estan en contínua revisió en funció de l'evolució i nova informació que es disposi de la infecció pel nou coronavirus (2019-nCoV.) Des de Mútua Balear volem col·laborar en la difusió de fonts veraces d'informació sobre aquesta malaltia i les mesures a adoptar per a frenar el seu contagi.
Última actualització: 01/12/2020
¡Estamos de enhorabuena! Hemos renovado hasta 2026 la acreditación QH+ 2 estrellas que otorga la Fundación IDIS a las entidades sanitarias que ofrecen una calidad asistencial excelente a sus pacientes: https://mutuabalear.es/es/renovacion-qh-dos-estrellas