La crisi sanitària causada pel COVID-19 ha fet necessari afegir algunes mesures de protecció addicionals perquè l'auxiliador dugui a terme un procediment de reanimació cardiopulmonar fora de l'àmbit sanitari/hospitalari. Aquestes recomanacions estan dirigides a qualsevol persona amb uns coneixements bàsics de primers auxilis.
Tant el Consell Europeu de Ressuscitació com diferents societats mèdiques espanyoles recomanen incorporar una sèrie de mesures al procediment habitual per a poder realitzar els primers auxilis i, al seu torn, evitar els contagis:
1. Per a avaluar a la persona, si tens accés a equips de protecció individual, has de posar-te'ls abans d'iniciar les maniobres de RCP per a tractar d'aconseguir una respiració normal. Per a minimitzar el risc d'infecció, no obris les vies respiratòries i no col·loquis la cara al costat de la boca o nas de la víctima.
2. Crida al servei d'emergències si la persona no respon i no respira normalment.
3. Durant la reanimació, si és possible, usa un telèfon amb mans lliures per a comunicar-te amb el servei d'emergències.
4. Considera col·locar un drap o tovallola sobre la boca i nas de la víctima o, idealment, una màscara, abans de realitzar les compressions toràciques i la desfibril·lació. Això pot reduir el risc de propagació del virus en l'aire durant les compressions toràciques.
5. Inicia les maniobres de RCP únicament amb compressions toràciques ininterrompudes i seguint els criteris d'alta qualitat: profunditat de 5-6 cm i freqüència de 100-120 /min. No intercalis respiracions de rescat (respiracions boca a boca) amb les compressions.
6. Segueix les instruccions que t'ordeni el personal d'emergències mèdiques.
7. Després de realitzar la RCP, renta't les mans a fons amb aigua i sabó o desinfecta-les amb solució hidroalcohòlica al més aviat possible, lava la roba utilitzada durant les maniobres de RCP i posa't en contacte amb les autoritats sanitàries locals per a sol·licitar informació sobre la vigilància després d'haver estat en contacte amb una persona amb sospita o confirmació de COVID-19.
Última actualització: 11/06/2021
¡Nuevo vídeo! Descubre nuestro nuevo centro asistencial y administrativo de Ibiza con todo detalle. Más de 1.000 m2 para cuidar la salud de los trabajadores de capital pitiusa.